Strichka про рідне💛💙 Часто від українців за кордоном можна почути, що їм не вистачає хліба. Не просто булок чи багетів з борошна – цього тут вдосталь. А от рідного, смачного й запашного, такого, що відірватися не можна, одним словом, українського хліба – цього так інколи бракує. Дехто вважає, що смак хліба для більшості народів світу – унікальний. Мовляв, той хліб, який ти куштував у дитинстві, який тобі давали батьки – найкращий, єдиний і неповторний. Можна було б посперечатися, але навіщо? Те, що український хліб – найкращий, ми знаємо й так. А от українські прикмети і звичаї, що стосуються хліба, варто нагадати. Хліб в Україні не можна наколювати на виделку. Ну, тут зрозуміло: виделка у більшості наших предків асоціювалася з вилами – символом нечистого. А хліб, традиційно, зіставляли з тілом Христовим. Тож цілком слушно, що в Україні не наколювали. Вважалося, що таке ставлення до хліба позбавить доброї вдачі. Ясна річ, викидати хліб теж було заборонено. По-перше, марнотратство ніколи не віталось. До того ж уся українська родина добре знала, якою ціною, яким важким трудом дістається хліб. Викидати забороняло й церковне уявлення про хліб, як плоть Христа, що ми вже згадували. Та були й більш ужиткові причини. Важко уявити українську родину, яка б не тримала худобу чи якихось свійських тварин. Так навіщо ж викидати, коли поруч квокче, мукає чи хрокає той, хто з радістю з’їсть той черствий окраєць? Маємо й прикмети, пов’язані з нарізанням хліба. Не можна різати хліб у висячому положенні, щоб не зазвати в будинок злидні. Не варто відрізати скибки двома ножами — до сімейних чвар і розбратів. Якщо жінка ріже буханець, перевернувши його нижньою скоринкою вгору, то чоловік гулящим буде. І, боронь Боже, залишати ніж, встромлений в хліб. Хліб – символ життя, залишити в ньому встромлений ніж вважалося блюзнірством. Можна ще довго пригадувати різні цікаві українські звики, пов’язані з хлібом. Як от задобрювання домовика, наприклад. Оскільки захисник і покровитель будинку може харчуватися тільки духом запропонованої їжі, господині навмисно залишали йому їжу. Після обряду засохлі скибки не викидали, а згодовували птахам і домашнім тваринам. Та, можливо, ви й самі знаєте щось цікаве про хліб? Пишіть. Strichka охоче опублікує.
Posted by Strichka at 2024-07-12 09:55:16 UTC